Blog

5 februari 2021

De pastel van de langharige Balou ( chocolade/crème kater) had ik gestuurd naar Matt, the Virtual Instructor in de USA. Hij plaatst cursussen on-line en is ook te zien op You Tube. Een maal per week bespreekt hij ingestuurd werk.

Omdat ik Balou heb getekend met soft pastel en pastel potloden was mijn vraag of hij nog verbetertips kon geven om een mooie volle, pluizige vacht te creëren. Wie schetst mijn verrassing toen ik de website opende om naar zijn wekelijkse bespreking te kijken en  ik zag dat Balou uitgebreid is besproken.

Matt is erg van de regel van 3: het focus punt moet liefst liggen op een derde van het vlak.  De ogen van Balou  liggen echter net uit het midden. Geen probleem dit keer, want door de verdere compositie vormen de ogen vanzelf het belangrijkste onderwerp. Ook het contrast, het materiaal gebruik, alles is positief beoordeeld. Een boost voor mijn zelfvertrouwen.

Enkele pastels, die ik niet in opdracht heb gemaakt heb ik vandaag op Marktplaats gezet bij de rubriek: schilderijen, pastels

Door de Corona tijd groeit het aantal pastels op mijn atelier gestaag.

Balou is op weg naar de USA, die is in opdracht gemaakt. Maar veel dieren maak ik voor mijn plezier, zoals het eendenkuiken, ofwel “pulletje” dat gisteren gereedgekomen is.

31 januari 2021

Zo is de eerste maand van 2021 alweer voorbij. Na de Kerstwens met de 2 hondjes was het in december stil. Beide kleindochters kwamen logeren en de krijtjes waren opgeborgen. In januari druk met opdrachten. Eerst een dubbelportret van Daya en Zandra, wat een opgave, want de referentie foto’s waren zeer onduidelijk, en een dubbelportret is ook moeilijk omdat je niet de hele achtergrond tegelijk bewerkt. Maar het resultaat is goedgekeurd. De tweede opdracht was een cadeau voor de eigenaresse van Gizmo, die al enige tijd geleden was overleden.    Ook hier: een slechte foto, Gizmo met gesloten oogjes, dus met behulp van foto’s op internet
geïmproviseerd. Blijdschap van de eigenaresse want: “het is precies Gizmo”.

De derde opdracht, eveneens met een slechte referentiefoto
is van Balou, een oude kater. Dit portret is op weg naar de USA, ik wacht in
spanning op de reactie.

Op het moment ben ik bezig met een portretje van een Hazelmuis, een schattig diertje, die momenteel in winterslaap is. Geef hem eens ongelijk in deze grijze winter.

3 december

afscheid van de Herfst

16 november

Bij het Project Rembrandt wordt een publieksjury uitgenodigd. Dit keer waren de opnames bij Paleis Soestdijk. Het thema: kleur!

Die kans liet ik me niet ontgaan. Zondag 15 november was de uitzending. Ik ontving mailtjes van (oude) bekenden die ons (mijn man en mij) herkenden.

Een buur was zelfs zo handig om een beeld van ons te vangen. 

14 november

pasgeboren veulen met moeder

Een nieuw project: een pastel maken naar voorbeeld van een foto uit 1985, gemaakt door onze 10-jarige zoon. Een bijzondere gebeurtenis: de geboorte van een merrieveulen van de merrie Chip d’Or van onze dochter (toen 12 jaar)

De omstandigheden waren moeilijk: kleine stal, wij als toeschouwers en een deskundige die hielp. Direct flitslicht. De merrie is voskleurig, zij is bezig haar net geboren zoon Klavertje schoon te likken. Wat een belevenis om dit mee te maken. (oude foto)

13 november

Yes, nu ook geaccepteerd bij de groep Dutch Pastel Artists.

We plaatsen ons werk, kunnen vragen stellen aan elkaar over de technische hobbels die we tegenkomen en ook genieten van elkaars werk.

12 november 2020

Een nieuwe uitdaging: een leuke voorstelling voor een kerstkaart; het worden twee jonge hondjes die met elkaar “knuffelen”. Iets waar we in deze Corona tijd behoefte aan hebben.

De uitdaging: ze zitten in de sneeuw.

11 november 2020

Wat een verrassing. Sinds juni volg ik The virtual Instructor. Via YouTube en de computer kan ik lessen volgen, ervaringen uitwisselen met anderen,  afkomstig uit alle werelddelen en wekelijks geeft  instructeur Matt commentaar bij ingestuurde werken.

Deze week kwam mijn zwarte spelende pup aan de beurt. Ter illustratie hoe een zwarte vacht gerealiseerd kan worden met pastel. Zwart gebruik je maar met mate. Rood, paars, blauw zijn de lagen waarmee je de vacht opbouwt en diepte geeft. Compositie, toonwaardes, contrast, het regende complimenten……. Mijn dag kon niet meer stuk.

8 november 2020

Voor een klein meisje van 6 jaar 2 vlinders gemaakt. Geen eenhoorns, maar vlinders zijn haar lievelingsdieren. Naar voorbeeld van foto’s door haar Pappa gemaakt  aan de slag. Dat het een duo moet worden stelt me voor een uitdaging. De achtergrond met bladeren werd te druk met deze prachtige gekleurde exemplaren. Gelukkig is pastel een geschikt medium om correcties aan te brengen.

tweevlinders

“twee vlinders op bestelling”

Het is net schilderen met olieverf, alleen is dit een droog medium. Je duwt en trekt, brengt lagen aan.

6 november 2020

Niet ziek van Covid 19 maar van de pneumococcenprik. Ruim 10 dagen in de lappenmand, en geen krijtje aangeraakt. De rode kitten, die “kiekeboe”speelt afgemaakt en iemand blij gemaakt want dit katje doet haar denken aan haar overleden Pimmetje.

25 oktober 2020  

Wat een leuke reacties op het artikel in de Soester Courant. Ik kreeg berichtjes en telefoontjes van mensen die ik al maanden niet had gezien door de Corona beperkingen. Ook ontdekte ik mensen die net zo genieten als ik van tekenen en schilderen, dat was eerder bij het koor en de bridgeclub nooit ter sprake gekomen.

“Publiciteit ” >> een artikeltje in de Soester Courant op 21 oktober jl.

artikeltje in de Soester Courant

Coronatijd

17 oktober 2020

De Soester Courant schrijft over de manier waarop sommigen omgaan met deze tijd van beperkingen. Positieve berichtgeving is meer dan welkom.

Ik werd benaderd iets over mijn hobby te vertellen, waar ik nu zoveel tijd aan kan besteden. Er komt een foto bij waar ik bezig ben met een spelende zwarte pup. Die is inmiddels klaar >>

Blacky

12 oktober 2020

Werk In Uitvoering

Alle portretten beginnen met een blanco “vel” papier, in dit geval vaak speciaal paste-papier dat wat ruwer is van structuur. Dat is nodig omdat soft-pastel zich maar slecht hecht aan glad (gestreken0) papier. Afhankelijk van de keuze kan dit speciale papier zelfs de structuur van (fijn-) schuurpapier aan nemen. Dat is dan ook wel het uiterste.

Hier ziet u een ” ansichtkaart” die ik maakte voor de vriendin van mijnbroer in Michigan.

Ik pikte op dat ze van kikkers zou houden, dus vooruit, aan het werk. Internet leverde me een plaatje van deze 2 groene schepsels. Hier is het resultaat zoals dat op de post ging >

Gisteren belde ze me – enthousiast . (:-))

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.